JPG

Standard JPEG (Joint Photographic Experts Groupje) je nastal leta 1992 (zadnja različica 1994) kot rezultat procesa, ki se je začel leta 1986.

JPEG je najpogostejši format slike, ki ga uporabljajo digitalne kamere in druge digitalne naprave za zajemanje slik. Vsekakor pa JPEG ni primeren za risbe in druge besedilne ali ikonske grafike, kjer lahko ostri kontrasti med sosednjimi slikovnimi pikami povzročijo opazne artefakte.

Takšne slike so bolje shranjene v grafični obliki brez izgube, kot so TIFF, GIF, PNG ali surovi format slike. Ker je tipična uporaba JPEG metoda kompresije z izgubo, ki zmanjšuje zvestobo slike, je neprimeren za natančno reprodukcijo slikovnih podatkov.

JPEG ni primeren tudi za datoteke, ki se bodo večkrat urejale, saj se kakovost slike izgubi vsakič, ko se slika ponovno stisne, še posebej, če je slika obrezana ali premaknjena, ali če se spremenijo parametri kodiranja. Da bi preprečili izgubo informacij o slikah, med zaporednim in ponavljajočim se urejanjem, lahko prvo urejanje shranimo v obliki brez izgube, nato jo uredimo in končno objavimo kot JPEG za distribucijo.

Najpogostejše pripone imen datotek za JPEG stiskanje so .jpg in .jpeg, čeprav se uporabljajo tudi .jpe, .jfif in .jif.

Izdelek:

Za urejanje, sem si izbral sliko iz namizja, ki sem jo naredil s telefonom:

Odločil sem se, da bom sliko urejal s programom PhotoScape, saj ga od programov za urejanje slik najbolje poznam. Razvil ga je MOOII Tech v Koreji. PhotoScape je programska oprema za urejanje fotografij, ki uporabniku omogoča, da fotografije, narejene z digitalnim fotoaparatom ali z mobilnim telefonom popravite oziroma izboljšate.  Program deluje na Microsoft Windows in Mac sistemu, ni pa na voljo v sistemu Linux.

 

Potek dela:
1. Okoli slike sem najprej naredil rob. Rob sem naredil nekoliko bolj zaobljen, saj bi tudi postavo psa lahko opisal kot nekoliko bolj okroglo.

2. Želel sem, da bi oči kužka prišli malo bolj do izraza, zato sem sliko nekoliko izostril.

3. Želel sem poudariti tudi jezik. To sem naredil tako, da sem dodal učinek “Film Effect” CP2

4. Vso okolico za psom, sem zameglil, da sem s tem vso pozornost preusmeril na psa.

5. Za bolj živo sliko sem dodal tudi besedilo v oblačku, saj kot se vidi na sliki pes hiti po sladico.

6. Končni izdelek

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Viri:

JPEG. (2018, December 21). Pridobljeno Januar 26, 2018, s https://en.wikipedia.org/wiki/JPEG