Video in zvok

VIDEO:

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna

Grafika v videu je nastala v sodelovanju s študenti NTF-ja.

 

MP3:

MP3 je digitalna oblika zapisa glasbenih datotek. Razvita je bila z namenom zmanjšanja velikosti, saj v nestisnjeni obliki zasedejo veliko prostora.

Frekvence zvoka, ki jih človeško telo ne zazna oziroma prezre, preprosto izpustimo in s tem prihranimo prostor, zato je mp3-oblika zapisa glasbe z izgubami. Na podoben način pri slikovnih podatkih deluje tudi zapis JPEG.

MP3 ima številne nastavitve bitne hitrosti (število bitov, ki predstavljajo kodirne podatke za eno sekundo zvoka). Kakovost pa seveda ni odvisna le od bitne hitrosti, temveč nanjo vpliva tudi kodirnik (program, ki skrbi za ustrezno pretvorbo).

Zelo poznani MP3-predvajalniki so:

  • Bs.Player
  • Winamp
  • Windows Media Player …

MP3 je med glasbenimi napravami najbolj podprt izmed vseh stisnjenih zapisov zvoka.

V nekaterih državah so določeni postopki, ki so potrebni za kodiranje MP3, patentirani. Glavna lastnika patentov sta Fraunhofer Institute in ameriško podjetje Thompson.

MOV:

Mov je razširjen večpredstavnostni multimedijski binarni format, ki uporablja patentiran Applov kompresijski algoritem. Večinoma se uporablja pri Applovem programu Quicktime za shranjevanje filmov in ostalih video datotek, kompatibilen je tako z Macintoshem kot tudi z Windowsi. Mednarodna organizacija za standardizacijo je .mov potrdila kot osnovo MPEG-4 formata. MPEG-4 format je bil specificiran in ustvarjen na podlagi QuickTime formata (.mov) leta 2001. MOV datoteke lahko vsebujejo video, zvok, tekst, časovno kodo itd. Če želimo v določeni aplikaciji predvajati MOV datoteko, mora biti ta zmožna prepoznati specifične kodekse, ki so uporabljeni v datoteki. MP-4 in MOV formata sta si zelo podobna. Oba sta izgubljiva formata, kar pomeni, da so deli datoteke izrezani, da bi dobili manjšo datoteko. Zato sta ta dva formata pogosto na razpolago na spletnih mestih. Oba formata uporabljata enak MPEG-4 format, formata lahko menjamo samo v Quicktime okolju.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Viri:

MP3. (2017, October 05). Pridobljeno January 16, 2019, s https://sl.wikipedia.org/wiki/MP3

Waung, K. (2019, January 04). What Is MOV Video Format. Prideobljeno January 16, 2019, s https://www.winxdvd.com/resource/mov.htm?fbclid=IwAR1lbLztuiJnCcxQM3xYxs_k_l084F6JpBbvbTfrKkW5W0vm1BZUv57PvgA

Apple QuickTime Movie. (n.d.). Pridobljeno January 16, 2019, s https://fileinfo.com/extension/mov